Lakkiaisvalmistelut meillä vain kiihtyvät ja näitä tämän kevään hittileivonnaisia rupesin epäonnistumisen uhallakin kokeilemaan. Toisaalta helppoja tehdä, mutta täydelliseen onnistumiseen on aika vaikea äkkiseltään päästä.  Monta on jippoa ja mutkaa matkassa. Mutta värien kanssa leikitellen näistä saa todella näyttävää tarjottavaa, lisäksi gluteiinitonta !

Ohjeen olen löytänyt Jauhot suussa-blogista, jossa on tuhti tietopaketti ja vaikeampiakin reseptejä.

  

1306305218_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Macaron, ranskalainen marenki

 

90 g valkuaista

30 g siro-sokeria

200 g tomusokeria

110 g mantelijauhetta

( tomuväriä )

 

Mittaa ja siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri. Sekoita keskenään.

Vatkaa valkuaiset ja kun muodostuu kevyttä vaahtoa, lisää vähitellen siro-sokeri. Vatkaa kiiltäväksi marengiksi.

Kääntele manteli-tomusokeriseos marengin sekaan vaikkapa nuolijan avulla , lisää väri puolessa välissä kääntelyä.

Mitä enemmän sekoitat taikinaa, sen löysempää siitä tulee.  Tarkista seoksen sopivuus vetämällä veitsellä taikinaan viilto ja mikäli se häviää 10 sekunnissa, on se sopivaa. Jos ei, pyöräytä vielä muutaman kerran nuolijalla. Mutta varo sekoittamasta liikaa.

Pursota pyöreitä kiekkoja pellille (3 cm) ja kopauta peltiä muutaman kerran pöytään , niin saat ilmakuplia vähemmäksi.

Anna seistä pellillä väh. 1/2 tuntia.

Paista 150 asteessa n. 18 min. Omasta uunista huomasin, että 16 minuuttia riittää, sen jälkeen alkoi väri muuttumaan. Lisäksi pohja menee kovaksi, eikä jää pehmeäksi ja vähän sitkeäksi. Kokeile, kokeile,kokeile !

Jäähdytä ja täytä haluamallasi tavalla, minulla näissä välissä lemon curd.

 

Lisäksi huomaa :

 

- valkuaiset huoneenlämpöisiä

-mantelijauheen tulee olla todella hienoa, siivilän läpi useamman kerran, pinta näyttää rakeiselta, jos jauhe on karkeaa

- leivosten koko pellillä tarpeeksi iso, väh. 3 cm , kaikki samankokoisia, muuten pienimmät kuivuvat korpuksi

-paistoaika kokeiltava uunin mukaan, viimeiset minuutit istuttava uuninluukun edessä

-jos kakkuset ovat liian kauan uunissa, väri muuttuu, turkoosit menee vihreäksi jne

 - reseptejä kymmeniä, tämä on ehkä helpoimmasta päästä