Vaikka joulunaika on nyt meillä  raskasta aikaa isän poismenon vuoksi, täytyy jotain yrittää leipoa ja valmistella jo ihan lastenkin takia. Toisaalta on terapeuttistakin näpertää jotain, mutta mitään ylimääräistä en nyt rupea värkkäämään. Vanhin tytär viettää joulun aikaan synttäreitä ja hautajaisiin haluan kakut ehdottomasti tehdä.

Tässä pari kakkua jotka olen jouluksi tehnyt :

2164462.jpg

Taatelikakku, jonka ohje on ystävältä saatu parikymmentä vuotta sitten ja joka jouluksi tämä valmistuu. Kiitos Eijalle.

 

1 pkt taatelia

2 kahvikuppia vettä

2 kkp sokeria

200g voita

3 munaa

2 kkp karkeita vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

 

Keitä taateleita vedessä, kunnes vesi on haihtunut ja taatelit pehmenneet. Lisää sokeri ja voi ja anna jäähtyä. Vatkaa jäähtyneeseen massaan kananmunat ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.  Paista 200 asteessa n. tunti. Pidä mielellään n. viikko pakastimessa niin kakku ei kun paranee.

 

2164461.jpg

Rommi-suklaakakku, jonka ohjeen löysin Maaseudun Tulevaisuus-lehden Kantri- liitteestä.

 

200g taloussuklaata

150g voita

2,5 dl fariinisokeria

2 tl kanelia

0,5 tl muskottipähkinää

4 kananmunaa

1 prk ranskankermaa

2 rkl rommia

1 ps mantelijauhetta

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoa

2 tl leivinjauhetta

 

Paloittele suklaasta puolet rouheeksi ja sulata toinen puoli. Vatkaa huoneenlämpöinen voi , fariinisokeri ja mausteet vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita joukkoon  ranskankerma, suklaat ja rommi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan siivilän läpi. Paista 175 asteessa n. tunti. Sirota valmiin kakun päälle tomusokeria tai kaakaojauhetta.